2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szent Miklós – az “igazi” Mikulás?

8 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/20798"><img class="image thumbnail" src="/files/images/nmikulas.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span> <p>1738 évvel ezelőtt született meg a Mikulás. Pontosabban annak ünnepe. Úgy tűnik, alapja valós történeti személy Szent Miklós, aki pedig azonos két alakkal.Ők két  azonos nevű történeti személyre vezethetőek vissza; a myrai Miklós püspök (270-343; más források szerint 245-326) és a pinorai Miklós püspök figurája az idők folyamán egy alakká olvadt össze, s ez a szent rövid időn belül a keresztény egyház egyik legnépszerűbb alakja lett szerte a világon. A világ ennek ellenére a myrai Szent Milkós püspökkel azonosítja, aki bizonyítottan létező személy volt, sírja és ereklyéi is ismertek.  </p><p>

  nmikulas.thumbnail

1738 évvel ezelőtt született meg a Mikulás. Pontosabban annak ünnepe. Úgy tűnik, alapja valós történeti személy Szent Miklós, aki pedig azonos két alakkal.Ők két  azonos nevű történeti személyre vezethetőek vissza; a myrai Miklós püspök (270-343; más források szerint 245-326) és a pinorai Miklós püspök figurája az idők folyamán egy alakká olvadt össze, s ez a szent rövid időn belül a keresztény egyház egyik legnépszerűbb alakja lett szerte a világon. A világ ennek ellenére a myrai Szent Milkós püspökkel azonosítja, aki bizonyítottan létező személy volt, sírja és ereklyéi is ismertek. 

  nmikulas.thumbnail

1738 évvel ezelőtt született meg a Mikulás. Pontosabban annak ünnepe. Úgy tűnik, alapja valós történeti személy Szent Miklós, aki pedig azonos két alakkal.Ők két  azonos nevű történeti személyre vezethetőek vissza; a myrai Miklós püspök (270-343; más források szerint 245-326) és a pinorai Miklós püspök figurája az idők folyamán egy alakká olvadt össze, s ez a szent rövid időn belül a keresztény egyház egyik legnépszerűbb alakja lett szerte a világon. A világ ennek ellenére a myrai Szent Milkós püspökkel azonosítja, aki bizonyítottan létező személy volt, sírja és ereklyéi is ismertek. 

Miklós nevéhez számtalan legenda fűződik. Már születésekor csodás képességekről tett tanúbizonyságot, s egész élete a csodák és a jótékonykodás jegyében telt. A hagyomány szerint karácsony előtt, névnapja környékén titkos ajándékokat hordott szét a rászorulóknak, akik azt tartották, "Tél Apó" jött el hozzájuk az éj leple alatt.

Egy alkalommal három szegény lányt mentett meg attól, hogy kéjnőnek adják el őket, máskor három fiút keltett újra életre, akiket egy álnok fogadós ölt meg, szolgált fel neki vacsora gyanánt; 24 évesen Jeruzsálembe tartott egy zarándokúton, amely alatt tengerészekkel tett csodát, s vált így a védőszentjükké.Patrónusa lett mindenféle hajósoknak és hajóépítőknek, nőknek és gyerekeknek, utazóknak, molnároknak és mészárosoknak, ügyvédeknek, jegyzőknek, kádároknak, bor- és gabonakereskedőknek, ártatlanul bebörtönzötteknek és gyermekre váró asszonyoknak, de még a tolvajok és koldusok is hozzá fohászkodnak.

52 évig volt Myra püspöke, mielőtt (valószínűleg 343 környékén) december 5-én örök álomba szenderült. December 6-át, Miklós napját sok helyen temetése emléknapjaként is számon tartják.

Myrában temették el, de 1087-ben sírját feldúlják, kifosztják. Egyes források szerint olasz kereskedők, akik rablókkal szövetkeztek a sírrablásra, más források szerint egy török támadás következménye, s a keresztesek Myra felszabadításakor találták meg a csontjait – egy biztos, maradványainak egy része ma a dél-olasz Bari városában pihen, nagy tisztelettől övezve.

Nem meglepő hát, hogy Szent Miklós kultusza a XVIII. század fordulóján éppen Dél-Olaszországban éledt újjá, s lett egyre népszerűbb szokás a gyermekek megajándékozása névnapjának éjjelén. A kultusz gyorsan terjedt szerte Európában, keveredve természetesen a helyi hagyományokkal, szokásokkal. Mivel ebben az időben a karácsony még tisztán egyházi ünnep volt, Miklós volt az egyetlen "ajándékhozó". A gyerekek kikészítették cipőjüket, hogy reggelre ajándékkal teljen meg, s mellé egy edényben zabot, szénát tettek Szent Miklós lovának.

A XIV. században, amikor Szent Miklós tisztelete Németországban is kezdett hagyománnyá válni, a kolostori iskolákban újfajta "szórakozás" terjedt el. December 6-án – a mai diákigazgató-választásokhoz hasonlóan – egy napra fordult a kocka, s a diákok közül egy fiút püspökké választottak. Az ifjú püspöknek latin vagy német nyelven kellett versekbe szedett prédikációt tartania a kolostor lakói számára, majd "körmenetet" tartani, azaz házról házra járva áldást osztani. A gyerekpüspököt szentek, angyalok, ördögök, királyok kísérték – valószínűleg innen ered a segítőivel mindenhova eljutó, ajándékosztó Mikulás szokása.

A gyerekpüspök pedig lassanként jóságos aggastyánná vénült, míg – 1847-ben, Moritz von Schwind (1804-1871) német festő képzelete nyomán – elnyerte végső, hosszú, fehér szakállas, piros ruhás, csuklyás, köpenyes, testes formáját.

Hihetetlen népszerűsége ellenére – vagy talán épp ennek okán – a reformáció idején a protestáns országok száműzték hagyományaikból a Mikulást. Luther kísérletet tett a gyermekeket megajándékozó, Heiligen Christ alakjával helyettesíteni őt – a nép aztán ebből az elvont figurából teremtette meg a jászolbeli kisded fehérbe öltöztetett, éteri megfelelőjét, vagyis a Jézuskát (Christkind).Ő azonban nem vitt ajándékot, csak az angyalok hadát vezette. Rövid időn belül, meglepő fordulatként, ez a Jézuska lesz a déli, katolikus országrészeken az ajándékhozó Mikulás kiszorítója, míg a protestáns területeken visszatér a "tiltott Mikulás", ezentúl "Télapó" álnéven. A sztaáli időkben Oroszországban igyekeztek a nyomát is eltüntetni, de rovidesen, mint amolyan feltámasztó szent maga is feltámadt Gyed moroz, azaz hideg apó néven. Nalunk, amikor egyházi kapcsolatait igyekeztet titkolni, lett a "nagyszakállú Télapó".

A XIX. században Miklós püspök ismét visszatér, s a már hagyománnyá vált karácsonyi ajándékozás mellett, még egy alkalmat teremt a gyerekeknek a mesevilág átélésére és ajándékvárásra. (1968-ban ugyan ismét a "naptárból törlendő szentek" listájára kerül, de az egyház engedélyezi a "helyi tiszteletét".)

Szent Miklós, (december 6.) a kisázsiai Myra szent püspöke, a keleti egyház máig legtiszteltebb szentje. A legenda szerint egy éjjel három szegény lány ablakába három zacskó aranyat tett, hogy megszabadítsa őket a szegénységtől, és tisztességesen férjhez mehessenek.

A legenda szerint Miklós az ablakba tett ajándékával megmentette a lányok becsületét. Innen ered az a szokás, hogy a gyerekek szépen kitisztított cipőjüket az ablakba állítják ajándék reményében. Stájerországban Szent Miklós ünnepének előestéjén a Mikulás- már igen régóta – ajándékot tesz az ablakba tett cipőkbe – persze csak a jó gyermekekébe. Másutt személyesen tér be a házakba, megajándékozni őket.

A Mikulás-nap szokásai a polgárság megjelenésével alakultak ki, s nagy valószínűséggel Ausztriából kerültek hozzánk.

Bár a Mikulás ünneplése elsősorban a polgárság körében terjedt el, azért e jeles napon való ajándékozásnak a magyar parasztság körében is voltak hagyományai. A pogány babonákat, a népi játékokat némileg átmentve, a diákok aprószentek napi püspökválasztásának szokásaival ötvözve alakult ki a hazai ún. Mikulás-járás, főleg a Dunántúlon, Csallóközben és az Ipoly mentén. E rituálé szerint láncos, álarcos, olykor szalmába burkolt Mikulás és a kíséretében lévő ördög ijesztgette az utcán a kisgyermekeket, de a fonóházban a fiatalokat is. A színes, kavargó menet számára a tél örömeit köszöntő felvonulássá változott, a fiatalság találkozásának ünnepi alkalmává.

A gyerekek persze mindig tudni szerették volna, mit csinál a Télapó, amikor nem ajándékokat osztogat. Így született meg a Mikulás-legenda, mely szerint a finn Lappföldön lakik, és rénszarvas szánon közlekedik.

Az európai népeknél a Mikulást kezdetben hosszú ősz szakállú, földig érő köpönyeget viselő aggastyánként ábrázolták. Angliában a XVII. sz. óta jelenítik meg, máig legnépszerűbbek a viktoriánus kor mikulásai. Szent Miklós ünnepe Amerikában a XIX. században keveredett össze karácsony ünnepével, ekkor vált Christmas Fatherré. Amerikából az 50- s években (XX. sz) terjedt el az ún. amerikai típusú Mikulás, aki pirospozsgás, joviális, pocakos, mosolygós. Ruházata is megváltozott: rövid, prémmel szegélyezett kabátot és félhosszú csizmát hord. Már nem igazán hasonlít hajdani névadójára, a szentéletű Miklós püspökre.

Az ajándékozás hagyománya, és Szent Miklós emléke, azonban máig megmaradt.

A Mikulás nevei:

# Amerikában és Kanadában: Santa Claus

# Angliában: Father Christmas

# Brazíliában és Peruban: Papa Noel

# Dániában: Sinter Klaas

# Finnországban: Joulu Pukki

# Franciaországban: Pere Noel

# Hollandiában: Kerstman

# Japánban: Jizo

# Kínában: Shengdan Laoren

# Magyarországon: Mikulás, Télapó

# Marokkóban: Black Peter

# Németországban: Christindl

# Norvégiában: Julenissen

# Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale

# Oroszországban: Gyed Moroz

# Spanyolország: Papa Noel

# Svédországban: Jultomten

Irodalom:

http://bellini.blog.hu/2007/12/04/a_mikulas_tortenete

http://www.morgana-online.hu/unnep/santa/santa.html

http://www.babazo.hu/tipeg/20071205-mikulas-es-telapo-tortenete-szokasok-kulonbozo-orszagokban.html

http://www.urbanlegends.hu/2005/10/01/coca-cola-mikulas/

http://www.csillagszemek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=920

http://napsi2007.blogspot.com/2008/12/mikuls-igazi-trtnete.html

http://gondola.hu/cikkek/39418

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.