Ismét Magyarországra érkezett a világ leglátványosabb és leglátogatottabb kiállítása, a „BODIES Revealed" (Feltárt testek). 1700 m2-en, 9 teremben 15 testet és több mint 200 testrészt nézhetnek meg a látogatók. Az eddig világszerte 28 milliós látogatottságot elért Bodies kiállítás négy évvel ezelőtti hazai állomásán 300.000 kíváncsi szemlélődőt vonzott, még az utolsó órákban is kígyózó sorok álltak a Király utcai bejárat előtt. Csak az nem nézte meg, aki nem jutott be. Több mint 500.000-en voltak, akik támadták, elutasították, de azért látták.

Ismét Magyarországra érkezett a világ leglátványosabb és leglátogatottabb kiállítása, a „BODIES Revealed" (Feltárt testek). 1700 m2-en, 9 teremben 15 testet és több mint 200 testrészt nézhetnek meg a látogatók. Az eddig világszerte 28 milliós látogatottságot elért Bodies kiállítás négy évvel ezelőtti hazai állomásán 300.000 kíváncsi szemlélődőt vonzott, még az utolsó órákban is kígyózó sorok álltak a Király utcai bejárat előtt. Csak az nem nézte meg, aki nem jutott be. Több mint 500.000-en voltak, akik támadták, elutasították, de azért látták.

 

A négy évvel ezelőttihez hasonló koncepciójú BODIES Revealed egy nemzetközileg elismert oktatójellegű kiállítás, amely betekintést tesz lehetővé mindazok számára, akik kíváncsiak arra, hogy a szervezetünkben mi és hogyan történik. Testünk a legfontosabb tulajdonunk. A test egy bonyolult szerkezet, összetettebb, mint a naponta használatos számítógépünk vagy telefonunk és nem tudjuk pontosan mi az, ami jót tesz nekünk és mi az, ami káros. Mi történek akkor, ha például dohányzunk. 15 emberi testet és több mint 200 szervet használtak fel annak érdekében, hogy bemutatható legyen ez a kiállítás. Stephen Shaw a kiállítás igazgatója elmondta, hogy minden test igazolhatóan legális, mindegyik ember még életében hozzájárult testének tudományos célú kiállításához.

 

A 9 termes pincerészben egy hét alatt lett összeállítva a kiállítás. Kissé sejtelmes fényben állnak a különben nagyszerűen bevilágított vitrinek és tablók, a falakon különböző fényjátéknak tűnő formációk változnak. Mindenütt részletes és kétnyelvű feliratok magyarázzák a bemutatott szerveket, melyeket egészében és jónéhányat metszet formájában is megtekinthetünk. Tematikusan láthatjuk a csontrendszer, az idegrendszer, a légutak, az izomzat és a többi testfunkciók felépítését, sőt különböző egészséges és beteg szerveket is. Olyan bőséges a tablók feliratozása, hogy mindent végigolvasva talán két-három órát is eltölthetünk vele a szemlélődésen kívül. Ha kétségünk van, esetleg valami nem világos, akkor sincs gond, mert egy fiatal orvos, talán hallgató (az én hibám, hogy nem jegyeztem meg a végzettségét) bármilyen szakmai kérdésben nagy hozzáértéssel beavat az ismeretlenbe. A szervek színezése nem minden esetben adja vissza az eredetit, de azt hiszem ez szükségszerű, hiszen a világos, egyértelmű láthatóság a cél. Néhány preparátum olyan életszerű színekben szinte szoborként pompázik, hogy ha nem tudnám mi az, még képzőművészeti alkotásnak is vélhetném. Úgy gondolom a mellékelt fotókhoz nem is szükséges kísérőszöveg.

 

"…a testünk az egyetlen dolog, amelyet magunkkal hordozunk a születés pillanatától az utolsó lélegzetvételig" /Dr. Roy Glover/

 

A jelenlegi kiállítás sokkal inkább az ismeretterjesztésre és az oktatásra helyezi a hangsúlyt.

A látogató jobban megismeri saját testének működését. A március 1-től augusztus 19-ig ismét nyitva tartó kiállításon háromhetente egy-egy betegség területről orvos-professzorok tartanak előadást, akiktől kérdezni is lehet. Erről, a konkrét témáról a honlapon és a Facebook oldalon időben tájékoztatják az érdeklődőket. Így aki kifejezetten egy betegségre, annak jellemzőire kíváncsi, időzíteni tudja látogatását.

A kiállítás szervezője versenyt hirdet iskolák, intézmények, munkahelyek között. Az az intézmény kapja meg ingyen, egy alkalomra a VAM Design Center auláját, amelyik a legtöbb látogatóval jelentkezik a kiállításra. A nyertesek akár szalagavatót, gólyabált, vagy karácsonyi céges rendezvényt tarthatnak az átriumos teremben. Részletes versenyszabályzat a www.bodies2.hu oldalon olvasható. Ezen az oldalon lehet jelentkezni, belépőt előre megrendelni, csoportvezetést kérni.

 

Az ember rendelkezhet arról, hogy testrészeit halála után donorként használhatják-e. Rendelkezhet arról is, hogy a tudomány szolgálatába állítja porhüvelyét. A többség viszont elutasítja ezt. Vajon miért? Irtózik a gondolattól, fél attól, hogy halála után már nem tud irányítani? Vajon tudjuk-e, hogy hány esetben mentett életet a szervátültetés? Vajon tudjuk-e, hogy hány betegség okát, gyógyítási módját találták meg az orvosok boncolások következtében? Vajon ezzel hány életet hosszabbítottak meg? A szívátültetésről beszámol a sajtó, de arról, aki szívét adta érte, nem.

Ki tudja, mi történik vele a halál után? Hova kerül, hogyan, és ki látja? Vajon tudjuk-e, hány hozzátartozó nélküli holtest hever szabadon, hazai patológiákon várva sorsukat? Ez nem halottgyalázás?

Álszentség, egyszerűen nem merünk belegondolni, milyenek is vagyunk? Tökéletesek. A természet tökéletesre alkotta az emberi testet. Azt csak mi rontjuk el. Nézzük meg tehát, mit teszünk vele, mi emberek. Nézzünk, és lássunk a „vesénkbe". Nézzük meg milyen „csúnya" részekből áll össze a viszonylag szép egész, például véreres szívből, duzzadt tüdőből, gusztustalan májból és veséből épül fel például a szépségkirálynő. És az sem baj, ha látjuk, milyen az, ha beteg alkatrészeink ellenére akarunk netán egészségtől roskadozó „kirakatot" berendezni.

Ma hol tartana az orvostudomány, ha betegség kutatásokra nem használták volna fel az elhunytakat?

 

Egy kis történeti visszatekintés:

Az első, nyilvános boncolást Prágában tartotta Jeszenszky János 1600-ban. Négy napon keresztül mutatta a közönségnek a belső szerveket, s erről könyvet is írt. Érdekesség, hogy a holttest, egy halálra ítélt, felakasztott férfié volt, akinek kivégzését több nappal elhalasztották, hiszen a cél az volt: a test a boncoláskor teljesen „friss" legyen. Éppen Prágában, ahol az egyik legnagyobb botrányt kavarta a Bodies kiállítás. Leonardo da Vinci, a nevezetes prágai boncolás előtt majdnem száz évvel lopta a hullákat, hogy pontosabb festői ábrázolásához szerezzen ismereteket. Mennyivel kevesebb lenne az emberiség, da Vinci munkája nélkül?

A francia forradalom évében, Dél-Afrikában született Saartjie Baartman, a „hottentotta Vénuszként" elhíresült női testet, Angliában, majd Franciaországban utazó kiállítási tárgyként meg is lehetett fogni, majd halála után preparált csontvázát, nemi szervét és agyát a párizsi Musée de l'Homme-ban állították ki egészen 1974-ig, amikor is bevették a tárlókból, majd Nelson Mandela kezdeményezésére 2002-ben visszaadták maradványait szülőföldjének, ahol végül eltemették.

Londonban 2002-ben 500 néző előtt boncoltak, de már az esemény előkészülete is botránnyá fajult. Ott ugyanis létezik anatómiáról alkotott törvény, amelynek II. fejezete szerint az ilyen esemény bűncselekménynek számít. Miközben Angliában már 1752-ben már szabályozták a holttest-kereskedelmet, mely szerint csak kivégzett bűnözők használhatóak boncolásra.

Gábor Zsazsa színésznő férje, Frederic von Anhalt herceg elmondta, a 93 éves Zsazsa mindig is arról álmodott, hogy szépsége maradandó lesz. Kívánsága szerint plasztinált holtteste világ körüli turnéra is indul majd. 

Botrányt kavart 2005-ben, a Debreceni Egyetem anatómia tanszékén, hogy norvég orvostanhallgatók boncolás után emberi szerveket vittek haza, hogy otthon azokat tanulmányozzák. Közben sokan vitatták, hogy vajon a debreceni eset egyedi vagy valóban bevezetett gyakorlat, hogy a diákok pénzért tanulmányi célra hazavihettek az emberi szervekből. Mások viszont azt mondták, hogy hasonló eset minden orvosi egyetemen előfordulhat.

 

Az előző, 2008-as kiállítást több egyház képviselői kifogásolták. Köztük Richard Smith edmontonérsek és David Motjuk püspök tett közzé közös nyilatkozatot:

Nem tekinthetjük őket tárgynak: ezek emberi testek, olyanoké, akik éltek és szerettek. Az emberi test tiszteletet érdemel; nem válhat kíváncsi bámészkodás tárgyává."

Jichak Adlerstein ortodox zsidó rabbi szerint:

„A zsidóknak tudniuk kell: az, ahogyan ezekkel a testekkel bánnak, összeegyeztethetetlen a zsidó felfogással. A test által lép a világba a szentség, hiszen a test hordozza a lelket. A zsidó temetési szertartás is hangsúlyozza, hogy a testben van valami szent. Ezért a testtel való önkényes bánásmód gondolata idegen a judaizmustól, sőt ellentétes azzal. Ahogyan a zsinagóga falát nem lehet Tóra-tekercsekkel kitapétázni, úgy emberi testeket sem lehet szétszabdalni és kiállítani."

Harry Wu emberjogi aktivista: A kiállított testek részben kivégzett kínai rabok tetemei. Wu becslése szerint Kínában évente nyolc-tízezer embert végeznek ki, és „a munkatáborok hatalmas profitot hoznak".

A BODIES kiállítást rendező cég nyilatkozta: a kiállított testek Kínából származnak, és eredetüket igazolni tudják.

 

Egy webáruházban kapható egy egész, preparált emberi test 70 ezer euróba (20 millió forintba) kerül, a torzók 55644 eurótól (15 millió forinttól) indulnak, egy fej pedig 22 ezer euróba (6 millió forintba) kerül. Akinek nincs ennyi pénze, de emberi testrészt szeretne magának, az vékony, preparált metszeteket vásárolhat, darabonként 115 eurós (31 ezer forintos) összegért.

 

Párizsban betiltották a kiállítást: Francia emberi jogi csoportok ellenezték a kiállítást arra hivatkozva, hogy a névtelen holttestek kivégzett kínai áldozatoktól származhatnak. Két csoport a bírósághoz fordult, beadványukra hozta meg kedden Louis-Marie-Raingeard az ítéletét, amely szerint a kiállítás az emberi test lealacsonyítását jelenti.„A törvény szerint a holttesteknek a temetőben a helye" – mutatott rá a bíró, aki napi 20 ezer eurós (5,9 millió forintos) bírsággal sújtja a szervezőket minden egyes további nyitvatartási napért. A testeket át kell adniuk a hatóságoknak – e téren minden nap késedelem a szervezőknek 50 ezer eurós (14,9 millió forintos) pénzbüntetést jelent. Végül az állam a nyakán maradt emberi test preparátumait kénytelen volt elárverezni.

Lengyelországban mindössze két hétig volt nyitva a kiállítás, addig ötvenezer embert tudta megnézni, majd bezáratták a tárlatot. Ez volt az egy napra vetített látogatószám alapján a legrövidebb, de legsikeresebb kiállítás.

A meghökkentő kiállítás keretében várják mindazokat, akik szívesen szembenéznek önmagukkal, szervrendszerükkel, mely egy életen át szolgál minden embert, mint egy gépezet.

VAM Design Center
1061 Budapest, Király utca 26.

A kiállítás megtekinthető 2012. március 1. – 2012. július 31.

Nyitva tartás minden nap: 9.00 – 19.00 óráig.

http://www.bodies2.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük